2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

2018. március 23.

Túrázni csoda jó!

Az éledező természet lassan mindenkit a szabad levegőre csábít. A tavaszi illatok, a madárcsicsergés elűzi a téli melankóliát. Annak szeretnénk segíteni, aki a közeljövőben hosszabb vagy rövidebb túrát tervez. Összegyűjtöttünk néhány hasznos és praktikus információt, hogy az első tavaszi túra valódi élményt jelentsen.

Az első és legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, ha erdőben túrázunk, hogy ami számunkra különleges élmény, másnak az otthona. Az erdők lakóira, a fákra, növényekre a lehető legkörültekintőbben vigyázzunk. Minden igyekezetünk ellénére a téli fakitermelés és szállítás nyomai még itt-ott felfedezhetők a puha, sáros talajon, ám ezeknek pár hét múlva nyomát sem látjuk majd.

Bár az erdő ilyenkor is csodás arcát mutatja, sokan nem csak a vizuális élményt szeretnék hazavinni, hanem valami kézzel fogható szuvenírt is. Az erdei etikett szerint semmit nem viszünk haza, vagy csak módjával. Egy védett virág leszakítása a természetben okozott kár mellett a pénztárcánkat is megcsonkíthatja. Mielőtt útnak indulunk, tájékozódjunk arról, hogy a kiszemelt területen milyen védett fajok élnek. Az elmúlt években lett igazán népszerű a konyhákban a medvehagyma, ám ne feledjünk, az erdő terített asztaláról a szabályok értelmében 2 kg a megengedett mennyiség, amit szedhetünk. Sőt, természetvédelmi területről csak engedéllyel gyűjthetjük, például a Börzsöny jelentős része ilyen.

Bár napközben, ha szerencsések vagyunk, főleg őzekkel és szarvasokkal találkozhatunk a kirándulás alkalmával, az erdő többi lakójára is figyeljünk. Ilyenkor tavasszal veszélyt jelenthetnek a vaddisznók, akik a hetekben született kicsinyeiket védik. Kerüljük el, hiszen lényegében ő is menekülni akar előlünk, esetleg hangadással bennünket elijeszteni a kismalacok közeléből.

Végül néhány praktikus jótanács, ha erdei kirándulást tervezünk:

-       Az időjárásnak és a terepviszonyoknak megfelelő öltözetben induljunk útnak. Egy plusz réteg pulóver vagy kabát legyen nálunk, hisz az erdőben kicsit hűvösebb lehet. Lehetőleg vízálló és jól szellőző ruházatot válasszunk.

-       Túracipő vagy bakancs ajánlott.

-       Legyen nálunk elegendő ivóvíz.

-       A mobiltelefonunk feltöltött állapotban kerüljön a táskába.

-       Ha ismeretlen utat választunk, legyen nálunk térkép, pontos turistajelzésekkel.

-       Kullancsriasztóval fújjuk be bőrünket, ruházatunkat. A túrát követően alaposan nézzük át a bőrfelületeket, és szakszerűen, azonnal távolítsuk el a kullancsot.

-       A túra hosszának megfelelően elegendő élelmiszert vigyünk magunkkal.

-       Egy külön zacskó a szemétnek. Hiszen amit magunkkal vittünk, azt nem illik az erdőben hagyni.